Ett år som medicinfri - Min hälsoresa

1 år utan mediciner !! Jag känner på orden och inser att året som gått har känts ovanligt långt, så mycket har hänt, och de tuffa 2,5 åren när jag behövde sköldkörtelmedicinerna börjar bli lite mer perifera. Jag har återtagit min kropp från år av total obalans; en kropp som var slutkörd, gick på kolhydrater som bränsle, körde på med hög prestation, mycket fokus på andra och inte så mycket på mig själv.

Jag mår nu rätt schysst; jag har en jämn dagsform; inga dippar efter måltider och en kropp som orkar ända till klockan är 22 :) Jag sover bra (oftast), har ork och känner mig stark. Men jag ska inte sticka under stol med att det har varit aningen svajjigt i vinter.
Jag älskar våra årstider, men försommaren, som vi är i nu, bostar mig alltid lite extra. Lite bättre mående och lite mer energi. Jag kopplar detta till allt det som sommaren står för; ljuset, de långa dagarna, värmen, solen (D-vitaminerna), mer umgänge ... Jag har en förväntan om att även denna sommaren kunna fortsätta bosta mig och min kropp, trots den Corona-effekt vi har på livet just här och nu.
Jag jobbar på att skapa roliga och givande stunder, med ytterligare kunskaper om mig och min kropp fortsätter jag leta nya bitar i mitt hälso-pussel.

Ett år utan mediciner. Innebär detta att jag är frisk från Hypotyreos?
Nja. Jag har en "lite slö ämnesomsättning" men den påverkar inte mig så mycket. Jag har dock helt rimliga värden på fT4 och fT3 och min basala temp är bra. Jag fryser sällan. Håret sitter fast. Huden är bra. Kroppen klarar av att återhämta sig efter träning. Magen fungerar.
- Dessa är faktorer som pekar på att kroppen mår rätt bra just nu.

Ett år utan mediciner. Innebär det att jag är frisk från Hashimotos?
Nej. Jag fortsätter brottas med mina antikroppar. Lägger till ny kunskap, justerar kost, kosttillskott och livet utanför ätandet. Om jag inte får bukt på antikropparna så är det troligt att jag kommer behöva medicinera igen. Någon dag. Men just nu är jag glad att jag klarar mig utan. Jag är lyhörd på kroppens signaler och kommer ta hjälp den dag jag behöver - jag lovar.
Och sedan är det ju så att vi som en gång haft anti-kroppar mot sköldkörteln kommer alltid ha denna sårbarhet/känslighet och jag kommer alltid behöva vara vaksam.

Att sluta medicinera är inget jag gjorde i en hast. Det var ett nogsamt detektivarbete för att balansera min kropp. Och medicinen fasades ut i takt med att kroppen blev hyper - dvs då den medicinerades till att gå för snabbt. OBS ! detta är viktigt! Ingen bör sluta tvärt med hormonella tillskott. Kroppen behöver tid.

Vad har jag gjort under det senaste året för att skruva ytterligare på min hälsa och mitt mående? Nedan är ett axplock.

Näringen
En vanligt Paleo-kost omvandlades till en ALP-kost.
När jag äter enligt ALP så klarar jag mig bra på 3 mål mat om dagen, vilket är nytt för mig. Med ALP-upplägget behöver jag inte äta mellanmål! Detta är något jag sett som helt omöjligt tidigare :) Min mage har kunnat få den viktiga tarmvilan och fått tid att läka.
Inom ALP har jag också valt att vara äggfri då jag vet att detta kan ha positiv effekt på antikropparna. Men - det har tyvärr inte rått på mina antikroppar - ÄN.
ALP har utöver kosten ett stort fokus på livet utanför ätandet. Jag har fått många insikter under året om vad jag behöver - både avseende maten och livet. Nu nästan 1,5 år efter start är jag själv Coach inom ACT-ALP. Glad och tacksam för att få hjälpa fler att finna nya nycklar för sin egen hälsa. 

Extra näring - Kosttillskott
Kosttillskott anpassar jag kontinuerligt för att justera för provsvar och mående.
Inspirerad av Morely Robins har jag lagt ett extra fokus på att återställa mineralbalanserna. "Ren Omega 3" har bytts ut mot Torskleverolja, jag ser till att få i mig nypon, bipollen, naturligt C-vitamin och så vårt viktiga magnesium.
Jag håller än så länge kvar tillskott av Selen - för omvandlingen av sköldkörtelhormon, L-Tyrosine för att stötta bildandet av T4 och extra B-vitaminer. Plus lite annat för tarmens hälsa såsom benbuljong och extra L-glutamin.

Blodprov - Hormontest - Tarmbiota
Jag har lite svängande provsvar (blodprov) på sköldkörteln men här väljer jag att lyssna på min kropp och mitt mående. Mina fT4 och fT3 är helt rimliga medan TSH hoppar lite upp och ner.

Via hormontester har jag fått vetskap att jag överlag ligger väldigt lågt på bl.a. östrogen, progesteron och DHEA. Och jag ville förstå varför.... Två nyckelorgan för hormonerna är levern och tarmen. Båda dessa har fokus i ALP kosten men det räckte tydligen inte.

När möjligheten att göra ett "enkelt tarmflora-test" kom ut på marknaden så gjorde jag det. Det visade på riktigt låga nivåer på några av de viktigare tarmbakterierna: Lacto-och Bifidobakterier. Så med denna kunskap i bagaget matar jag nu mina tarmbakterier ytterligare med olika högkvalitativa probiotika-tillskott och fortsätter att stötta via kosten med syrade grönsaker, jordärtskockor och andra fiberrika grönsaker.
Jag ville också ta reda på vad annat som tog plats i tarmen. Med en skev tarmflora och med få av de sorter som är konstaterat viktiga, så borde det ju logiskt finnas andra sämre saker som tar upp utrymmet. Så jag såg till att göra ett större test via ett laboratorie i USA som bla visade att jag hade två sorters parasiter och lite andra skevheter...

I mitt eget tycke visade tarm-testerna på en förvånansvärt obalanserad tarmflora. Jag har ju trots allt haft en bra kost under senare år. Jag landar just nu i att detta har flera orsaker; bland annat född med kejsarsnitt, en blindtarmsoperation i unga år (blindtarmen innehåller ett lager av extra bakterier av det goda slaget), många tuffa infektioner som krävt antibiotikabehandlingar (utan att parallellt boosta med probiotika - för det var det ingen som berättade :(, en uppväxt på 80-talet med den husmanskost vi hade då med flingor, mjölk, sylt, limp-bröd, älsklingsrätten var bandspagetti med smör (utan grönsaker) och så har jag haft en allmän dragning åt snabb energi (bröd, pasta, godis, bakat).
Idag borde parasiterna vara borta och jag har positivt försökt påverka min tarmflora på olika sätt. Inom kort är det återigen dags att mäta antikropparna. Jag håller tummarna för att de har en sjunkande trend.

Lite om livet
Livet är i konstant förändring. Jag tycker om att utmana mig själv, "busa" i vardagen, upptäcka nytt, lära nytt, umgås med familjen...
Under året så har jag gjort många nya saker som ger mig ny energi men jag har såklart också haft tuffa dagar. Att vara med i både GP och Aftonbladet var både läskigt och stressande men samtidigt väldigt fint att få möjlighet att dela med mig lite av min historia. 
Som kostrådgivare hjälper och coachar jag nu själv andra mot en bättre hälsa. Jag startade upp med föreläsningar men så kom "Corona" och satte det på paus för ett tag. Jag lovar - de kommer så fort läget blir lite "bättre".
För att få ytterligare kompetens kring det som påverkar vår ämnesomsättning och mående har jag även utbildat mig till hormonterapeut. Och så tränar jag på att cykla enhjuling (har inte riktigt knäckt den koden... än).

Mina egna rådgivare och bollplank för hälsa
Min hälsoresa gör jag inte på egen hand. Visst, jag arbetar deltid som kostrådgivare och Hormonterapeut, men behöver själv få stöttning av andra för att titta både inifrån och utifrån på min kropp. Även för att lära mer. Jag väljer just nu att:
  • anlita en fantastisk Homeopat som hjälper till att stötta kroppen inifrån. Hon kan även läsa av och behandla min kropp insidan med olika apparatur och tillsammans lägger vi pusselbitar för min hälsa.
  • anlita en fantastisk kiropraktor med fokus på idrottsmedicin som hjälper mig med rörelsemekanismen. Jag vill maximera syresättningen i hela kroppen och vill därför hantera de låsningar som periodvis finns i min kropp. Han hjälper mig också med min axel som efter en operation har en begränsad rörelse, som påverkar muskulaturen kring axeln och faktiskt även rörelsen i höfter och knä.
  • gå på Yoga regelbundet. Yoga ger mig återhämtning och tillfällen att lyssna inåt.
    Det senaste året har jag fokuserat på Yin-yoga och dess nära "släktingar", Restorative Yoga och Sensing Yoga. - Helt magiskt för min kropp

Med detta inlägg vill jag sprida inspiration att det går:

Det går att må bra trots diagnoser på Hypotyreos, Hashimotos och helt andra diagnoser.
Jag tror att om vi lyssnar inåt och agerar på hur kroppen verkligen mår och de signaler den skickar så kan vi själva ta oss i en bättre riktning.
Jag hoppas att du kanske hittat några tankar på hur du själv kan ta ditt eget hälsopussel till nästa nivå.
För min egen del tror jag inte att mitt hälso-pussel någonsin kommer att bli komplett. Jag kommer alltid hitta nya infallsvinklar.

Önskar er alla en hälsosam sommar
// Viktoria

PS för dig som är väl insatt och vill veta mer:

Jag medicinerade för låg ämnesomsättning under 2.5 år:
Lexavin. Januari 2016 - september 2016
Levaxin + Liothyronin. September 2016 - augusti 2017
Levaxin + naturligt sköldkörtelhormon. Augusti 2017 - april 2018
Naturligt sköldkörtelhormon. April 2018 - 17 juni 2019

Läs tidigare blogginlägg ex nedan:
https://viktoriap.se/blog/del-av-min-egen-resa-1
https://viktoriap.se/blog/artikel-i-gp-13-jan-2020

Sammanställda tips för att skapa ett bättre mående:
https://viktoriap.se/blog/l%C3%A5g-sk%C3%B6ldk%C3%B6rtelfunktion-tips-f%C3%B6r-ett-b%C3%A4ttre-m%C3%A5ende