Bröd - Ibland är det smidigt med en macka eller knäckebröd. 


En skivad sötpotatis-skiva fungerar också bra som macka.
Eller ett blad från isbergssalladen :)

Durrabröd Inspirerat av Nillas Kitchen - 2 limpor
1 pkt jäst
11 dl vatten- 37 grader
1 riven morot (alternativt annan rotfrukt eller  äpple)
1.5 msk honung
5 dl blandade frö (ex 2 dl solrosfrö och 3 dl pumpakärnor)
2 dl linfrö
4 msk fiberhusk
10 dl durramjöl
1 msk salt
+ någon näve russin om du vill.

Blanda samman till en lite kladdig deg. Jäs 45 - 60 minuter i bunken.
Dela sedan degen i två och lägg över i brödformar. Om degen är alltför kladdig så tillsätt mer mjöl. Jäs en stund till, kanske 30 minuter.
Grädda i ugnen ca 60 minuter, i 190 grader.
Känn efter med provsticka att brödet är torrt före det tas ut.

Knäckebröd - Dubbel sats ger ~tre plåtar

5.5 dl olika fröer:
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrö
1 dl linfrö
3/4  dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
salt

Val 1 / Fröknäcke. Tillsätt:
3 dl kokande vatten
3 msk olivolja

Val 2 / lite tjockare knäcke: Tillsätt
2 dl durramjöl
2 msk fiberhusk
3 dl kokande vatten och 4 dl kallt vatten

Blanda samman och häll på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 150 grader. När knäcket börjat torka så skär i bitar och låt gå klart tills helt torrt.