Minska risk för förkylning hos tränande tonåringar
"Hur ska jag hjälpa min hårt tränande tonåring så att vi minskar risken för förkylning och smittor?"
Lägg fokus på att:
Andningen sker till största delen genom näsan
Maten är näringsfokuserad / ha regnbågens alla färger
Vara observant på maghälsan
Ge kroppen sömn & återhämtning
Tillskott - vid behov
Första delen i immunförsvaret är alla "ingångar till kroppen" via våra slemhinnor. Om andningen sker via munnen under
dagen ger vi virus och bakterier en enkel och effektiv ingång till kroppen.
Om vi istället ANDAS via näsan så filtreras först en del bort med näshåren och sedan tar bihålorna vid. Här bildas koldioxid som kan ta död på oönskade smittor. En näsandning ger också en effektivare syresättning då luften når längre ner i lungorna.
Så att andas genom näsan sätter jag högst på min lista för att motverka förkylningar och annan smitta.
Immunsystemet är sedan beroende av mycket NÄRING. Bra näring för växande kroppar är grönsaker och rotfrukter (i alla regnbågens färger), fisk, skaldjur, ägg, smör, oliver, kött... Kött för dem som kan och vill . Bönor likaså för dem som vill och kan i mindre mängd. Bönor kombineras med fördel med ex ris eller quinoa för att bilda ett sk. fullvärdigt protein vid måltiden. Frukt och bär är också bra.
Har vi däremot frekventa intag av läsk, mjölk, snacks, godis och stor mängd mjölmat, ger vi kroppen fullt upp att hantera kolhydraterna istället för att i lugn och ro och kunna fokusera på att bygga en stark kropp och ta hand om bakterier och smittor.
Likväl viktigt som ett näringsfokuserat matintag är att se till så att vi har en god MAGHÄLSA. Tröga eller överaktiva magar gör att näringsupptaget fungerar sämre. Fungerar inte magen bra så behöver vi vara nyfikna och fundera på orsaken. Tuggas maten? Äter vi för snabbt? Äter vi någonting kroppen inte gillar? Stressar vi för mycket? ...
ÅTERHÄMTNING är A och O. När vi sover så sätts reparation och lagning på ON i kroppen. Tränar vi hårt, har mycket press att leverera i vår vardag, så behöver vi också ge utrymme för återhämtning. Att läsa en bok, umgås med vänner, utomhusaktiviteter... Att gå och lägga sig i tid. Helst ge kroppen minst 8 timmars sömn. Låta mobiltelefonen stanna utanför sovrummet. Till återhämtande aktiviteter kan vi däremot INTE lägga dataspel med spännande inslag. Då har vi tyvärr stressystemet igång.
Hur är det med TILLSKOTT? Och hur är det med D-vitaminet som vi nu hör ska vara så viktigt? Bör man ta tillskott? Är mer högdoserat tillskott det bästa?
Tillskott kan tas OM kosten inte är tillräckligt varierad eller om kroppen är lite "mer känslig".
D-vitamin (och lite om järn)En tillräcklig nivå av D-vitamin är viktigt för immunsystemet. Våra viktigaste källor för D-vitamin är sommarens solljus, men lika viktigt är att vi äter vildfångad småfisk (sill och makrill), ägg och svamp som fått växa i skogen (fått solens strålar).
Vårt D-vitamin ska lagras i levern men om våra kroppar upplever hög nivå av stress eller är utsatt för inflammation så har redan vår lever, som ska lagra in D-vitaminet, fullt upp. Vår kropp kommer alltid att prioritera och hantera upplevd fara (såsom stress och inflammation) istället för att prioritera att ta hand om lagring och reparering.
Att exempelvis ta högdoserad D-vitamin på rutin, utan brist, kan dock ställa till med rejäl oreda i vår kropp. Bland annat då balansen mot A-vitamin blir felaktig. Det samma gäller intag av järntillskott det kan ställa till med mycket oreda.
Så nej - mer tillskott är inte bättre. Men tillskott kan vara bra om vi har konstaterade brister.
Tillskott som kan övervägas för hårt tränande tonåringar:- Bra salt såsom oraffinerat, grått, havssalt blandat med örtsalt OBS ska innehålla kelp (naturligt jod)
Ta 1/2 tsk extra vid kramp, stor törst, hård träning. I ett glas varmt eller kallt vatten - Magnesium i bra form (undvik magnesiumoxid, magnesiumcitrat. bättre alternativ är magnesiumbisglycinat)
- Kollagen - för hud, muskler och leder (tillskottet kan dessutom öka sömnkvaliteten vid intag på kvällstid)
- Omega 3
- OBS! Om kosten är vegetarisk eller vegansk måste vi säkerställa tillräckligt intag av B-vitamin och kroppens behov av Omega 3.
Ät näringsrik mat, i alla regnbågens färger. Andas genom näsan under vardagen. Tillåt kroppen att återhämta sig.Du tränar och bygger kroppen på det du intagit för 3-5 timmar sedan. Så ät bra måltider under dagen, frukost -jätteviktigt! lunch, middag och kanske även en ytterligare måltid på eftermiddagen för att orka träna ordentligt på kvällen. Men försök i övrigt avstå från att äta ytterligare mellan de tre huvudmålen. Kroppen behöver även vila från mat.
I detta inlägg ger jag tips och kunskap om hur vi kan påverka kroppen och måendet och hur vi kan skapa ett friskare liv.
Obs! Jag är kostrådgivare & hälsocoach. Jag är ingen läkare. Tala med din läkare gällande eventuell sjukdom och medicinering.