Fasta, FMD

Fastan har lockat och pockat ett tag och nu kände jag mig redo att prova nytt.

När jag såg en blänkare om ReSet protokoll från @Elitista, ett program med fastehärmande kost för 5 dagar, så var beslutet lätt att fatta. Färdiga recept att välja enligt (enligt egna preferenser) för frukost, lunch och middag och utöver det föreläsningar med kunskap och gemensam reflektion. 

Med en fastehärmande kost, FMD, fås fördelarna av en fasta, men samtidigt så får kroppen sitt basala behov av energi tillgodosett. Det liknar lite de två dagarna i konceptet "5:2", men här 5 dagars fasta i rad. Upplägget är baserat på forskning från professor Valter Longo.

Dagarna har ett strikt energiinnehåll som fördelas på fett, vegetabiliska protein och kolhydrater.
Dag 1:             1100 kcal         Fett 56%         Protein 10%     Kolhydrater 34%
Dag 2-5:           750 kcal          Fett 44 %         Protein 9%       Kolhydrater 47%         

Att begränsa intaget av protein till vegetabiliska källor och hålla detta intag lågt är viktig för att kroppen ska börja städa på cellnivå.

Vi har alla olika förutsättningar med vår kropp men detta är lite övergripande vad som händer i kroppen:
Dag 1 & 2
Omställning och anpassning till ny kost. Förbränning av glykogen i muskler och lever.
Dag 3–5
Nu har kroppen anpassat sig och använder kroppsfettet som bränsle. Kroppen börjar städa, rensa ut gamla celler. Tarmfloran förbättras. Nya stamceller bildas.

Hur gick det för mig?

Före vi går in på hur det gick för mig så kan det vara bra att veta lite av min kost och hälsobakgrund: Jag har en lite 'slö' sköldkörtel (men medicinerar ej), jag har erfarenhet från 24–36 timmars vattenfasta, men detta kändes inte helt optimalt för mig. Min kostbakgrund är Paleo & ACT ALP, så justeringen av ingredienser blev inte så stor. Valde dock att äta linser och hampafrö under dessa dagar vilket inte ingår i min vardagskost.

Jag valde ett fåtal recept och kompletteringshandlade ingredienser för 3 mål om dagen. Att laga några måltider åt gången och ha färdiga matlådor i kylen underlättade ordentligt :)

Jag som normalt inte väger eller mäter mat fick nu hålla köksvågen nära. Och visst det gick ju också bra, faktiskt bättre än väntat. 

 • Dag 1: Passerade med ”enkelhet”. Lite törstig framemot eftermiddag/kväll
 • Dag 2: Nu kom huvudvärken smygande och jag tog till extra supersalt i kopp varmt vatten. Det blev också ett fasligt rännande till toaletten för att kissa. Men inte påverkad energi-mässigt. Hunger vid läggdags. Upplevde att huden blivit ’fastare’ :)
 • Dag 3: Minskad huvudvärk. Börjar dagen med extra supersalt. Har energi. 
  Påverkad sömn, vaknar varm och har lite svårt att somna om. Detta håller tyvärr i sig resterande dagar och lite till... :(
 • Dag 4:  Valde en smoothie som start på dagen vilket jag fick ångra bittert så det blev en ”Note to self: - Drickmat står jag mig inte på. Fungerar troligen bättre som middag än som frukost/start på dagen för mig.” Jag skulle lyssnat till barnens reaktioner vid frukostbordet ”Va! Ska du inte ha tuggig mat?”
  Jag hade bra ork för en match Paddel.
 • Dag 5: Hungrig hela dagen, något torrare hud men inga andra större negativa effekter.
   
 • Dag +1: Går ur fastan och börjar med en T4 dag enligt ACT ALP. Blir ordentligt varm 1h efter måltid. Känns positivt att kroppen riktigt kickar igång på animaliska protein och ökad mängd fett. Sedan var jag riktigt hungrig hela dagen.
  Sömnen tyvärr fortsatt påverkad.
 • Dag +2: Fortsatt hungrig. Lade till en keto-boll på eftermiddagen. Tidigarelägger middagen för att bättra sömnen och tar även till magnesium, kollagen och använde yogabolstret som tyngd. Det funkade :) Sov bättre
 • Dag +3: Känns som att kroppen är "uppdaterad" och åter. En lätt känsla i kroppen :)
Detta kommer jag göra fler gånger.
Rekommendationen var 5 dagar/månad kommande 2 månader och sedan 2 gånger per år.

Reflektioner:
Vegetabiliska källor till protein ger inte samma upptag som animaliska källor. Viktigt för mig att lägga till animaliska protein och fett efter dessa 5 dagar.

Vem bör inte fasta?
Den som är gravid, är utbränd, har lågt eller högt blodtryck, har stora sömnrubbningar,  diabetes typ 1 eller har ätstörningar bör avstå att fasta. Samråd med läkare vid tveksamheter.


Stpotatissoppa_linserjpeg