Tillaga hel EKO kyckling
Tillaga kycklingen hel i ugn. Jag väljer att dela utmed ryggraden så att kycklingen kan "vikas ut" på plåten. Då blir tillagningstiden rimlig, ungefär en timma.
Blanda olivolja, salt, pressad vitlök, torkad timjan och peppar om du tål. Gör några hål i skinnet så att du kan kladda på oljan både innanför och utanpå skinnet. Sätt i en stektermometer och tillaga i ugnen ca 180 grader (varmluft) till  82 grader.
Njut av en god kyckling och spara på skrovet, ben och skinnet (om det inte äts) - frys detta tills du vill koka buljong.

Benbuljong

Ingredienser på en höft:

  • skrovet av en ekologisk kyckling 
  • 2 gula lökar - grovhackade
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk supersalt
  • 3 msk citronsaft
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 10 vitpepparkorn (uteslut för AIP)
  • 2-3 Selleristjälkar - grovhackade
  • 2-3 krossat äggskal (uteslut för AIP)
  • vatten
Lägg allt i en stor gryta. Häll i vatten så det täcker kycklingskrovet. Koka upp på spisen.
Ställ i ugnen på en temperatur där det precis bubblar ~110 grader (varmluft). Låt stå i 8-10 h.
Smaka av så att du har en bra sälta. Sila av buljongen
Ställ svalt så att du kan ta bort fettet. Släng detta i soporna.
Frys buljongen i glasburkar. 
Bra till grytor, köttfärssås, soppor men även att dricka varm. 

Känslig för histamin?
Koka istället hela kycklingen i ingredienserna för benbuljong ovan.
Ta upp kycklingen och plocka ur köttet efter ca 50 minuter. (Köttet äts separat eller tillsammans med buljongen nedan)
Koka vidare buljongen, skrovet och skinnet ytterligare 1-1.5 timmar.
Sila bort allt "det hårda" inlusive kryddor. 
Mixa slutligen skinnet med buljongen, tillsätt extra salt om så behövs. Nu har du en mycket läkande buljong :)
Buljongen kan med fördel frysas i glasburkar tillsammans med en del av kycklingköttet.